Tina 38: “Panik tog over mit liv”

Angst kom som et lyn fra en klar himmel. Det var begyndelsen på en lang indre rejse. Nu, ti år senere, Tina sund og stærk igen.

Hästarna hjälpte Tina att få livslusten tillbaka.

Hestene hjalp Tina til at få det liv tilbage.

Det var en dag som enhver anden på arbejde. Tina ‘ s chef kom og sagde, at selskabet havde modtaget en stor ordre, og de er nødt til at arbejde. Igen.

– Jeg var helt uforberedt på min reaktion. Alt bare styrtdykket. Strømmen flød ud af mig. Jeg græd helt ukontrolleret, følte hvordan panikken brede sig i kroppen. Det var meget ubehageligt, at jeg ikke kunne øve indflydelse på min krop, " siger Tina.

Hun sidder hjemme i den lejlighed i Järfälla og forsøger at huske. Det er stille. Væggene er bløde bruntonade. Stearinlysets skær kaster skygger på væggene. Hun giver et stabilt indtryk, men når hun taler stemmen bliver lidt tøvende. Hun har svært ved at huske visse begivenheder.

– Denne gang er ligesom et slør. Efter gråtattacken på jobbet, jeg fik hjælp til at mødes med en rådgiver og en læge. Jeg blev syg og fik diagnosen panikangst liv på grund af krisen.

– Det føltes underligt. Mit liv var måske ikke på toppen, men okay. Jeg havde et godt job og en dejlig familie. Ingen mand og ingen børn, men en tæt kontakt med mine forældre og min søster. Og jeg havde Hnota, min islandske hest.

"Jeg fandt det svært at trække vejret og troede, jeg skulle dø"

Til sidst indså, Tina, at hun havde problemer, der startede allerede i skolen. Hun blev frosset ud, og det betød, at hun havde dårlig selvtillid. På trods af det faktum, at hun havde venner, hun følte sig altid alene, og utilstrækkelig. Hertil kommer, at det var stressende på arbejde. Tina ‘ s panik angreb blev hurtigt værre.

– Jeg troede, jeg skulle dø, fik hjertebanken, rysten og åndedrætsbesvær. Til den ende, jeg ikke kunne tage bussen eller gå til butikken for frygt for et angreb. Jeg begyndte at sove dårligt, vågnede op, ofte med angst. Til sidst var jeg selv bange for at falde i søvn. Hele mit liv var sort.

Tina fik en antidepressiv medicin, som betød, at hun sov bedre, og blev roligere. Men hun gik op i en masse i vægt.

– Det fik mig til at føle mig endnu værre. På samme tid, jeg følte mig neutral til alt det, livet har mistet al mening. Så jeg valgte at stoppe med at tage medicin.

Vendepunktet kom, da Tina havde været syg i fem år. Nogle venner, der sagde, at de troede, at hun var stærk.

– Deres ord, åbnede mine øjne. Jeg begyndte at længes efter en gåtur, et job, et normalt liv! På samme tid, det var smertefuldt at indse, at jeg ikke engang havde længtes efter, noget i mange år. Og det hele kollapsede igen…

På psykakuten mødte Tina en læge, der fik hende på rette spor. Hun startede i CBT-kognitiv adfærdsterapi, og fik udfordringer fra tid til anden. Den ene var at gå med bus:

– Det var hårdt. Jeg var nødt til at sidde i bussen og føle angst kommer, og på samme tid forsøge at forstå, at det ikke var farligt. Jeg ville ikke dø.

"Terapi og terapi har hjulpet mig"

– Ved at min behandler, jeg kom i kontakt med en fysioterapeut der er uddannet folk med depression. Der fik jeg at gøre afslapning øvelser, dans, og øve krop, kontrol, sammen med de andre. Jeg har gjort disse øvelser før, og sammen med de andre. Både terapi og terapi fik mig til at føle, at jeg havde en kraft inden i mig. Det har også skabt en trang til sociale kontakter. Jeg havde lyst til at arbejde igen og blev støttet af min terapeut.

Via den sociale Forsikring og den offentlige arbejdsformidling program for længerevarende sygeorlov havde Tina start praktik i en børnehave. Alt fungerede godt, og ret hurtigt begyndte hun at arbejde på halv tid. En gang om måneden, havde hun en samtale med sin terapeut og sagsbehandler på Försäkringskassan.

– Min hest var også en stor hjælp. Jeg kunne betro mig til hende. Det er ikke muligt at styre en hest uden at have en indre kraft og vilje, sagde min terapeut. Og det er sandt, ride lavet mig til at føle mig stærk og vellidt.

"Panik angreb var gået, men jeg har stadig brug for at tale om sjælen"

Efter næsten to år af CBT behandling afsluttet. Panik angreb var gået, depression var lettet og Tina havde fået tilbage af hans energi og initiativ. Men der manglede noget.

– Jeg var ikke længere den samme person som før krisen. Jeg følte et stort behov for at tale med nogen om livets problemer.

Tina kom i kontakt med Carina Hoffman, terapeut på friskvårdskliniken Hälsonyckeln C i Järfälla, arbejder med en kombination af støttende samtaler, afslapning og helbredelse.

– Carina viste mig, at jeg har en iboende værdi, og fik mig til at vende mit følsomhed til noget positivt. Det var, som om noget udgivet, gamle stress forsvandt, angst blev mindre. I dag, hun er min mentor og en stor tryghed for mig. Jeg havde brug for disse samtaler som et supplement til CBT, som var praktisk og konkret, men temmelig generisk. Carina hjalp mig med åndelige spørgsmål. Vi talte om, hvem jeg var og hvor jeg ville finde mig selv. Hun så, og vidste med mig, og vejledte mig baseret på at der ikke er baseret på en skabelon, " forklarer Tina.

GoldenKey

– Min metode kaldes GoldenKey, og er en djupavslappnande behandling. Den bløde og følsomme touch giver kontakt med den gamle spændinger, som sikkert og roligt lov til at opløse uden at kroppen går i forsvar. Når du er afslappet, kan du komme nemmere i kontakt med din "højeste jeg". Du får en dybere følelse af hvem du er. Jeg guide klienten til en fiktiv eller reel "kraftplats", hvor hun føler sig tryg. Hvor vi udvælge de egenskaber, hun ønsker, og hvordan det føles i din krop at være, for eksempel, modig, stærk og harmonisk. Den følelse, hun kan bruge, når det er nødvendigt. Metoden aktiverer selvhelbredende, højnelse af selvværd vil, og bringer dit bedste selv, " siger terapeuten Carina Hoffman.

Efter samtaler med Carina Hoffman har livet gået næsten lige så glat for Tina.

– I sommer tog jeg en B-licens. Jeg var så bekymret, når jeg ville køre op, sad i bilen, med den brusende hjerte. Efter et stykke tid lettede den bekymring, den drivende test gik godt, og jeg græd af lykke. Det er fantastisk, at det er muligt at overvinde deres frygt!

For hvert trin Tina tog hun havde lyst til at gøre mere. På samme tid fik hun en ny start job på fuld tid, der for nylig gået over til en fast stilling.

– Hvad er den sejr, som hver morgen at tage bilen til stationen, køre toget i værste af morgenmyldretiden, komme til arbejde og føler behov for, og vigtigt igen!

En anden ting, der hjalp Tina at tage et vigtigt skridt er en helt ny interesse:

– Tidligere var jeg bange for at gå ud blandt mennesker. Jeg tænkte, at jeg ville få en panik angreb. Kameraet blev en grund for mig til at gå ud. Nu jeg elsker at fotografere!

CBT-psykolog: Panik er kroppens måde at sige stop

Hvad er symptomerne? – Panik / angst angreb indledes normalt med noget, som langvarig stress. Det er en måde for kroppen at sige op. Ofte, får du stærke fysiske symptomer såsom smerter i brystet, hjertebanken, åndenød, kvalme og rystelser. Den første gang folk ofte tror, at de vil miste kontrollen eller dø. Mange går til hospitaler, fordi de tror, at de har problemer med hjertet. Mange undgå at tage bussen eller metroen eller gå i butikker for at få frygten for et angreb til At isolere sig, begynder måske at drikke eller selvmedicinering for at blive rolig. Det er ofte fører til depression, " siger MåBra:s CBT-psykolog Kerstin Hellström.

Hvad er det for hjælp? – Antidepressiv medicin, ofte i kombination med kognitiv adfærdsterapi, eller CBT. Man kan blive fri fra panik angreb, om du har haft det i to måneder eller op til ti år. Fokus er på, hvad du ønsker at gøre i livet. I terapi kan du lære at spørgsmål ångesttankarna: jeg Kommer til at dø? Det er farligt at miste kontrol? Du kan også gå ind i de situationer, som du undgået med henblik på gradvist at forstå, at det ikke er farligt. Du bør vælge en licens CBT-psykolog eller psykoterapeut med CBT-orientering. De fleste vil være godt med CBT og kan leve et helt normalt liv igen.

AF: KRISTINA ROSENBERG FOTO: LENNART DANNSTEDT

Leave your comment