Malin var brændt ud: “Måstena tog aldrig ende”

Hvornår det bliver for meget? Så, set i bakspejlet, Malin Landberg se, at det var stress trådte op til flere år – men at hun var klar over det.

– Jeg har altid været en positiv person, der ser ud til at have meget at gøre, at jeg nød det. Det har føltes som om jeg har hvor meget energi på ethvert tidspunkt. Havde ikke tænkt på at det kunne tage udgangen af året. Malin arbejdet som lærer. Når hun fik chancen for at arbejde for en uddannelse selskab, takkede hun ja med det samme. Men det var slet ikke som hun havde forestillet sig.

– Jeg endte i en position, hvor jeg hverken fik en vejledning eller oplysninger om, hvad der blev forventet af mig. Jeg var meget usikker og havde vanskeligt ved at sove om natten. Lavt, og tænkte på hvordan jeg ville klare alt.

Endelig besluttet Malin til at træde tilbage og gå tilbage til sit gamle job som lærer. Nu, alt ville blive godt! Det var fuld fart med en stor klasse og deres forældre, der var engageret i deres barn og havde meninger om de fleste ting.

Kløe og brændende fornemmelse i munden

Jeg kørte på som sædvanlig. Ønskede at være god og for at behage alle. Jeg følte ingen glæde, men syntes det vil være bedre derefter.

En smule ind i de falder lidt Malin af kløe på kroppen, og det begyndte at brænde i munden.

– Det var så underligt, som om jeg havde drukket noget varmt. Og så blev jeg så træt, at det gjorde ikke noget, hvor meget jeg sov. Jeg var overbevist om, at jeg var blevet allergisk over for noget.

Efter at have taget prøver, det så godt ud, var Malin et spørgsmål om lægen: "Har du tænkt over, om det kan være stressrelaterat?"

– "Nej, det kan absolut ikke!" Svarede jeg. Det var ikke så. Alt var godt, nu! Men når Malin kom hjem, begyndte det at føle sig kedelig, at lægen spurgte, hvor spørgsmål.

– Det chafed mod mig, og jeg havde en dejlig mand, der delte ansvar derhjemme, hvordan kunne jeg være stresset? Fik en dårlig samvittighed bare ved tanken. Og alle andre, der kom forbi for at have børn og arbejde, hvorfor skulle jeg ikke gøre det så?

Så hun slog ned på tanken og fortsatte som sædvanlig. Følgende dage vil der være en bred vifte af symptomer snige sig op på.

Fandt det svært at sove

– Jeg begyndte at blive irriteret. Hvis der er sket noget i morgen, for eksempel, da jeg ville forlade børnene på skolen, det kunne være det papir, som vil være til rådighed, lige når vi skulle gå, fik jeg verdens udbrud. Både de vrede, og endda angst over, at jeg var så vred, sad i det lange…

Hun følte sig som en pisk kørte på hende.

– Der var ikke tid nok. Jeg havde ting at huske lister til alt, og skyndte mig overalt – at få børn, købe mælk, laver mad, tilføje børnene, jobbplanera, besvare e-mails fra forældre… Måstena fandt aldrig ud af.

Med tiden begyndte hun at finde det svært at falde i søvn igen.

– Jeg var så træt, og alligevel var jeg vågen. De tanker, der snurrede, som om jeg havde et tørrestativ i dit hoved! Og når jeg formåede at falde i søvn, vågnede jeg mig selv med problemtankar.

Hun var så slidte ud, hvordan ville det gå, hvis hun ikke fik lov til at sove?

– Fik jeg angst bare græd og græd… Og forstod ikke hvorfor. I stedet tænkte jeg: Skærf, stop fjanta dig!

Bare sommerferien kom, ville det være bedre.

– Derefter vil jeg få resten…

Sommeren kom. Malin var på jord, og solen skinnede.

Og alt føles hårdt, kunne jeg ikke gøre noget med de børn, de nødt til at være udendørs, mens jeg var inde i, jeg kunne ikke høre dem. Alle audio gik lige ind i hjernen på mig. Hvad var det, der var galt? Jeg forstår ikke…

Det er svært at koncentrere sig

Så kom efteråret. Et nyt semester bankede på døren. Som sædvanlig, det var fuld fart på fra dag ét. Og det tog ikke lang tid, før uroen kom tilbage.

– Jeg tænkte på de møder, som jeg ville have eller havde haft. Hvad havde jeg sagt? Havde jeg gjort noget forkert? Glemt noget?

Malin har behov for længere tid til at planlægge arbejdsdagen, fordi hun var så svært at koncentrere sig.

Og jeg kunne næsten ikke formulere mig i at skrive mere, jeg havde så let at skrive… Hver morgen, når Malin gik på arbejde, hun var i tårer.

– Jeg var i fortvivlelse. Mine kolleger så, at jeg var ikke føler sig godt. "Hvordan er det?" de undrede sig over. De troede, at jeg ville blive syg, mig selv og gå hjem, men hvad ville være bedre af det? Jeg ville bare have endnu mere at gøre, så…

Den uundgåelige kollaps kom kort tid derefter: En dag, da Malin var foran på tavlen, hun glemte pludselig væk, hvad hun talte om.

– Jeg er lige stoppet. Hvad havde jeg lige sagt? Havde ingen idé om. Det var tom i hovedet. Først da var jeg rædselsslagen! Dette var ikke godt, så meget jeg forstod. "Start med, hvad du skal gøre," sagde jeg til børnene. Og de startede, så jeg havde åbenbart givet dem en opgave. Ved ikke hvordan jeg kom igennem denne lektion.

Kunne ikke stoppe med at græde

Når hun kaldte occupational health service, hun havde tid den næste dag.

– Lægen stillede spørgsmål om, hvordan jeg havde det. Og jeg kunne ikke stoppe med at græde.

Hun var nødt til at udfylde formularen med självskattningsskalor – en for stress og en depression. Og Malin var sygemeldt med diagnosen kronisk træthedssyndrom.

– Nu kunne jeg lade gå, jeg overgav mig, kunne ingenting. Det eneste jeg gjorde på de dage, var at lade børn i skole i morgen, det føltes vigtigt. Kunne næsten ikke gå de 700 meter hjem derefter, ellers er jeg bare lå på sofaen. Og jeg havde brug for at have det nersläckt omkring mig, ellers var det, som om hovedet ville briste.

"Jeg kunne tale med min mand"

Du fik støtte i hjemmet?

– Ja, jeg kunne tale om alt med min mand. Og jeg forsøgte at forklare børnene, at "jeg er ikke i orden nu, fordi jeg er syg". Min ældste svarede: "Men det er en god mor, for du er ikke så sur mere." Åh skyld havde jeg den første… på samme tid, jeg kunne acceptere, at sådan var det.

Da hun blev lidt mere vågen, hun startede i terapi hos en psykolog, lærte stress relief, gik for at få dagslys og blive fysisk træt.

For første gang i sit voksne liv sluttede Malin at være i en fart.

– I sidste ende det giver op var gået. I stedet for, jeg kunne blive stående i vandkanten, under mine ture, til at se ud, og bare trække vejret.

Avspänningsövningarna hjalp hende med at komme i kontakt med dig selv og slippe irriterende tanker. Med den psykolog, som hun fik hjælp til at udfordre deres måder at tænke på.

– "Hvis du ikke gør det og det, hvad sker der så?" "Hvad er det værste der kan ske?" "Hvad ønsker du?" "Hvorfor gør du det her – for som du ønsker eller tror, du har brug for?" Disse spørgsmål har gjort en kæmpe forskel for mig.

Så kom glæden tilbage

Og en dag, at hun følte sig:

– Jeg var glad! Det var sjovt at møde folk og gøre ting igen, jeg kunne grine og sætter pris på mit liv… I alt blev Malin sygemeldt i to måneder. Når hun ville intensivere arbejdet gradvist igen, hun fik mulighed for at skifte klasse.

– Det er så let at falde tilbage i gamle mønstre igen, hvis du kommer tilbage til præcis det samme miljø. Men det var stadig virkelig hårdt at starte på arbejde igen. Min hjerne er knyttet sammen til en skole med alt, hvad jeg gik igennem.

En afgørende forskel eksisteret, men Nu havde Malin et fokus, som var højere end alle de andre: at føle sig godt.

Og så kunne jeg ikke haste, jeg var nødt til at sætte grænser…

Malin besluttet at aldrig igen at føle sig så slemt, som hun gjorde; og uddannet til at avspännings og stresspedagog – at være i stand til at bruge værktøjerne på sig selv.

Nyt liv – som stresspedagog

Hun har også valgt at gå ned til halv tid. En dag i ugen, er hun fri og vier sig selv til deres start – up virksomheder, som stresspedagog.

– Jeg ønsker at dele min viden. Og jeg arbejder hele tiden med mine egne tanker, som den anden dag: "Men jeg skal være, hvis jeg har tænkt mig at få selskab!" for det er gennem hovedet. Så jeg spurgte: "Men hvorfor så? Jeg har en dag i den uge, jeg gør det, jeg kan." Jeg er sikker på, at jeg gør det bedste jeg kan, med de betingelser, jeg har lige nu. Er blevet meget venligere til mig selv.

I dag føler hun, at de advarselstegn.

– Så snart jeg begynder at føle sig irritabel og bliver jaget af uret, så det betyder, at jeg er stresset. Og jeg ved, at jeg aldrig vil være den samme person, jeg var før, vil aldrig være i stand til at udholde så meget. Er blevet allergisk over for stress. På samme tid, er jeg meget gladere! Kan føle sådan en glæde bare over det faktum, at jeg føler mig godt. Før jeg vidste ikke engang tænke på, hvordan jeg havde det, men bare kørte på.

LÆS MERE

Läsarbrevet: den Dag, hvor stress hamle op med

Træt, udbrændt, eller syg – hvad fortæller din krop?

Stress kan få dit hjerte til at briste

AF: Anna Carsall

Leave your comment