Madeleine hvis sockermissbruket: “jeg spiste, indtil jeg gik ud af!”

Madeleine Midenstrand, 59, beskriver sig selv som en periodare. Hver gang hun havde en kærlighedsaffære, hun har været sundheden selv. – Så jeg har været høj på förälskelsehormoner og ikke havde den ringeste trang til søde sager. Jeg har spist godt og gerne talte om, hvor vigtigt det er med en sund livsstil. Chokolade og kager har frastødt mig.

Men efter en periode, angst vil altid komme. Og Madeleine har betydet, at forholdet ikke virker – og færdig med det. – Da jeg faldt ned i et sort ångesthål, hvor der kun var en ting, der betød noget: for At få noget sødt i mig, ellers ville jeg dø, det føltes som om. Så kun jeg spiste, det kan vare flere måneder. Jeg fyldte i mig tvåkilospåsar med noget slik, kager, boller, havrebollar. Gik op midt om natten, og spiste, og ofte var det noget særligt, jeg ønskede: en vis chokolade eller slik, og så er jeg kørte bussen over hele byen for at få fat i det.

Hele dagen, fabulerende Madeleine om, hvad hun ville stoppe i, når hun kom hjem fra arbejde. At spise slik sammen med andre var utænkeligt. – Det var min skam, min hemmelighed.

Hvordan de tænkte og følte? – Det eneste var dette en enorm trang, jeg ville bare lige til at spise. Bagefter var jeg døsig, og nogle gange har jeg besvimede et kort øjeblik. Så fik jeg hovedpine, som om jeg var tømmermænd. Sikker på, jeg følte mig dårlig, havde hjertebanken og svedte, men det var ikke vigtigt.

En aften, da hun ville rejse sig op, alt var sort i et par sekunder. – Jeg var blind! Så faldt jeg sammen på gulvet. Stoppe med at jeg ikke spiser her, jeg tager livet af mig, jeg kan huske, at jeg tænkte.

Læs mere: Slippe af med søde tand

"Had inde i mig, gjorde mig bange"

Madeleine svinget 20 pounds i vægt, afhængig af den periode, hun var i. Grunden til, at hun ikke går op mere end det var til maven, til slutningen af den perle, knaser. – Hver frossarperiod endte med, at jeg blev en diarré, og efter at jeg formåede altid at afskrække mig væk fra onder.

Hun vidste, at hun havde spiseforstyrrelser, men ikke mere end det. For Madeleine tænkte, og ikke efter, hvordan ville hun turde, da hun var overbevist om, at det ville gøre hende til vanvid? – Jeg holdt mig selv i gang med uddannelse, job og relationer for at undgå at føle. Jeg havde sådan et had i mig, forstår du. Og det gjorde mig rædselsslagen, " siger Madeleine, og sænker stemmen.

Hun bøjer sit hoved ned, holder den med sine hænder, og tager en dyb indånding – alt er stadig under huden. – Engang, da jeg var og der var tøj, så jeg en kvinde, der gjorde mig bange. Hun udstrålede sådan en stor hat, så så betyder. Da jeg kom nærmere så jeg at det var mit eget spejlbillede i spejlet… Det eneste jeg kunne gøre var at skubbe det tilbage, hvor ursinnet. Ellers ville jeg ende op i psykiatrisk hospital, var jeg sikker på.

Madeleine har gået til terapi på forskellige tidspunkter. – Det hjalp mig til at holde min næse over overfladen. Jeg husker meget godt, når psykoterapeut la sin arm rundt om mig og sagde, "du Ved, det er meget almindeligt at have din slags problemer, når du er vokset op i en tænkende familie." Jeg havde aldrig tænkt på det på den måde…

Barndommen var præget af rædsel

I dag ved, Madeleine, at hendes barndom har været afgørende for hende, sukker-afhængighed. – Skulle nogen spørge mig at beskrive min barndom med ét ord ville det være: horror. Jeg havde en konstant dødstrusler over mig, for jeg vidste, at jorden kan gå under på ethvert tidspunkt.

Jeg kan stadig se den for mig, mor, ophidset, med funklende øjne og udvidet hænder: "Snart vil Jesus og henter os!" Derudover, ville vi være glade for det!

Madeleine blev et indadvendt barn, der desperat forsøgte at se tegnene på, når apocalypse ville ramme. – Jeg ofte sad og stirrede på de ting omkring mig. En gardinomfång, der blev viklet tre gange omkring tæppet, for eksempel, kan det betyde, at måske var det kun tre dage tilbage…

Det var også bare valgte, bør være af Jesus, resten endte i helvede. – Tænk, hvis ikke jeg kom til at gå med mor i himlen? Jeg var ikke så glad og mild, som det kunne være.

Når Madeleine lå i sin seng om natten og ikke kan falde i søvn, det var, som om det kogte inde i hende. – Jeg ville skrige, og smadre ting, jeg ønskede at se mor og far, men det var det ikke.

"Tårerne bare hældes"

Madeleine ‘ s mor bagte ofte, det fikades, drukket kaffe, og der var altid slik derhjemme. – Jeg sætter mig alt, hvad jeg kom for, kaksmet, hvede brød, kage og suget på sukker. For det var den eneste ting, der gjorde mig en smule ro. Da jeg var ti jeg opdagede laxermedlet også, der var i pantry. Så jeg kunne både svælger og slippe af med alt derefter. Det var som at blive renset. Der var én ting, jeg havde kontrol over min krop.

For ni år siden, troede, at Madeleine var virkelig et vendepunkt var kommet, da hun ved et uheld fik øje på en bog med en prinsesse kage på forsiden. – Prinsesse kage var min favorit! Så jeg så titlen: Sockerbomben, af Bitten Jonsson. Der, og så fik jeg et ord til mit problem: afhængighed af sukker! Jeg så mindre end, hvad jeg læser, for tårerne bare hældes.

Sockerbomben blev som en bibel for Madeleine. Hun kunne godt lide at bage, renset alle hvide mel, sukker, juice, hvidt brød – fire store indkøbsposer. – Nu vidste jeg, at jeg ikke kun kan spise lidt, jeg skal afstå helt fra sådanne ting som udløser i gang sød tand.

Den gang lykkedes at Madeleine trappe ned, på sin egen. – Jeg troede, at jeg var fri, at jeg aldrig mere ville falde ned i der, hvor ångesthålet…

Gik op til 25 pounds, efter tilbagefald

I dag er Madeleine, 59 år. Og for et år siden havde hun et tilbagefald, hvilket har ført til det virkelige vendepunkt. – Det var ulækkert, jeg forstod intet. Jeg havde aldrig haft det så godt som så! Havde mødt min mand, Lars, havde vi flyttede sammen, og er lige kommet på, hvordan vi kunne få råd til at rejse til udlandet ofte; vi var kattvakter at de mennesker, der ville gå væk. Jeg elsker Lars, rejser og katte. Så det føltes som om jeg havde fået alt! Jeg skal være glad og tilfreds…

Lars gik ud og købte slik til Madeleine, og hun kunne se, hvor chokeret han blev. – Jeg havde fortalt om min sukker misbrug, men han havde aldrig set, hvor intens den var, da den ramte, og at det kunne holde på i flere måneder.

Denne gang gik Madeleine op til 25 kilo i vægt – mere end nogensinde før. Og det var derefter, at hun indså, at hun var nødt til at holde op og søge efter en løsning i sig selv, hvor svært og smertefuldt det var. – Jeg havde alle svarene inden i mig, men det var nok først nu, at jeg var moden til at blive bevidste om dem. Jeg vidste, at jeg havde et problem med vrede, og nu har jeg prøvet at skrælle lag på lag, nærme mig den centrale…

Hvad var hun så vred? Madeleine havde hørt, at der er to grundkänslor: kærlighed og frygt. Og af de to det skal være den frygt, hun følte. Men hvorfor?

Så kom svaret – og Madeleine begyndte at ryste: – Jeg sad og testede de forskellige muligheder for mig selv, og så kom det: jeg var bange for at være glad! Det var forbudt at føle sig godt for, når jeg udgav kontrol – og så kan det komme op følelser, der ikke eksisterer. Som et resultat, jeg endte i helvede…

Læs mere: Så vil du vide, hvis du er sukker-afhængighed

"Jeg fik angst, når jeg var glad"

Derfor Madeleine, angst, når hun følte sig glad. Og derfor har hun forsøgt at tage kontrollen tilbage ved at spise. – Jeg troede ikke på helvede længere, men angsten sad stadig som fastgjuten. Det var en utrolig stærk indsigt, jeg bare græd og græd. Alt, hvad jeg havde oplevet som barn havde jeg nu til mig selv…

Pludselig Madeleine til at se et mønster. Som den gang, da hun lige var flyttet væk fra hjemmet, og har vovet at fortælle, at hans mor aldrig at nævne den ende af verden. – Mor begyndte straks at tale om noget helt andet. Bagefter var jeg helt udmattet, at tænke på, at jeg havde givet udtryk for noget, som jeg selv ønskede! Så kom den angst og trangen til søde sager.

Hvad har denne anerkendelse betød for dig? – Det hele. Jeg har fået nøglen til, hvorfor jeg sukker afhængighed, og jeg forstår mig selv på et dybere plan. Jeg har fået en helt ny ro.

Madeleine kan føle både lettelse og sorg. – Jeg har fået et meget bedre liv, og jeg er så taknemmelig. På samme tid, det er så trist, at jeg var styret af frygt i så mange år. Måske kan jeg tilgive mor en dag hun bragt over alle hendes angst på mig. Men end jeg ikke er der.

Madeleine ved, at hun er som en ædru alkoholiker. – Hvis jeg tager et enkelt stykke chokolade, så jeg holdt igen, jeg ved det godt. Den trang er ikke væk, men nu kan jeg klare det. AF: Anna Carsall FOTO: Jonas Bilberg LÆS MERE:

6 gode grunde til at stoppe med at spise sukker og 3 måder til at lykkes!

Bryt sockerberoendet och minska risken att bli sjuk!

Sukker smager sødt og godt, men det kan være skadeligt for din krop. Hvad du bør vide om sukker for at undgå unødvendige sundhedsmæssige problemer! Læs mere: 6 gode grunde til at stoppe med at spise sukker og 3 måder til at lykkes!

Leave your comment