Jeg løj for min far, før han døde

Spørgsmål:

Min far var ikke god. Jeg var bange for ham, da jeg var barn, begyndte han at ofte skråle og bark – og jeg har aldrig forstået, hvorfor. Han har også truet med at slå, selv hvis han aldrig udført det. Mor lod ikke til at mærke noget, som jeg husker det.

Når mine børn er jeg ikke til mine forældre for at være alene med dem, som de var meget oprørt over. Så blev min far alvorligt syg, i en alder af 90 år, og da han lå på sit dødsleje sagde han: "jamen, Vi har haft det godt, du og jeg, og sikkert du tilgive mig, hvis jeg gjort noget forkert?"

Jeg var helt fazed og hørte mig selv sige, "Sikker." Han var tilfreds, men jeg følte urdåligt. Jeg havde ikke lyst til at tilgive ham, har han aldrig taget den mindste ansvar for, hvordan han opførte sig! Igen, jeg lod ham klampa over mig, føles det som. Hvordan skal jeg håndtere dette?

Lena, 55

Svar:

Jeg forstår så godt dine tanker og reaktioner i denne situation. Og det var fejt af ham at udtrykke sig så usikker. Han skulle have givet dig en bedre undskyldning, uden krav om at blive tilgivet. Men han kunne ikke.

En tanke, du kan tænke om er, hvordan det ville have følt, hvis du har svaret forskelligt. Således, hvis du havde sagt at du ikke kan tilgive ham. Så havde du haft til at beskæftige sig med nu. I den belastede situation var, var der måske ingen alternativer, der ville føles rigtigt? For hvordan kan man tage en "god" farvel på sit dødsleje i et forhold, der har været svært? Hvordan kan farvälet føle sig godt, når det hele forhold har været spild og kompliceret?

Jeg tror, at du skal starte med at tilgive dig selv for at du ikke "fundet dig" i den sårbare situation, og nåede frem til det endelige svar. Hvem havde gjort det?

Vi er nødt til at sætte grænser over for personer, der opfører sig dårligt. Og det er meget nemmere, når de er i periferien, end tæt, som forældre. Det synes stadig som om du har formået at gøre det delvis, for eksempel ved ikke at lade dem være sig selv sammen med dine børn. Hvor stod du op for dig selv og din familie, og forhindrede, at din far fra at opføre sig aggressivt over for den næste generation. Du har valgt – og det er stærkt. Din far forstod, sikkert meget mere, end han formåede at formidle.

En følelsesmæssig handler ikke nødvendigvis optræder sammen med andre. Du kan gøre dette på egen hånd – og i det indlæg. Skriv et brev til din far og fortæller dig alt, hvad du ønsker at sige. Eller gå til hans grav, sidde der og snakke med ham. Beskriv de ting, at du er vred og ked af det, men fik aldrig sagt. Gør en klar finish – for din egen skyld.

Det kan også hjælpe at huske på, at de fleste mennesker ikke ØNSKER at opføre sig dårligt. Alle har deres kampe at kæmpe, og din far synes at have haft svært ved at administrere deres egen vrede. Han vred sig utvivlsomt over at han mangler, når han slukkede lampen og ikke kunne falde i søvn. En sådan forståelse er ikke en accept af hans adfærd, men det kan tage kanten af din smerte.

Tilgivelse handler ikke primært om forsoning med den person, der bliver fornærmet. Også for ikke at glemme eller ignorere, at de har været udsat for. Men snarere at være i stand til at håndtere det du har været igennem, uden at skulle konstant at kæmpe med vrede eller ender i en destruktiv ältande.

Det var ikke streng mod dig selv. Du gjorde det bedste du kunne i et forhold, og i en situation, der var svært og rodet. I stedet fokuserer mere på de relationer, du har i dag. Dem, der er vigtige, og at du har formået at med på en bedre måde, dine egne oplevelser.

Leave your comment