Anna: jeg kan få angst for at få panikangst

Første gang Anna Sandström, 28 år gammel, havde en panik angreb hun stod på en tunnelbaneperrong i centrum af Stockholm.

– Pludselig blev jeg virkelig bange og begyndte at græde, og jeg havde ingen ide om hvorfor.

Anna tænkte, at det var bare noget midlertidigt. Men et par uger senere kom det næste angreb, og denne gang ramte det med fuld kraft. Anna kørte s-toget hver dag for at Södertörn university college, hvor hun studerede. Og denne dag var der signal fejl på toget, der blev stående stille i 40 minutter.

– Jeg kunne kun tænke, at dørene var lukket, og jeg var fast inde. Begyndte svedig og kold enormt, og hjertet slog som en hammer. Jeg fandt det svært at trække vejret og kunne ikke tænke, det gik bare rundt i mit hoved. Blev svimmel og har kvalme. Troede, at jeg ville gå amok. Og så begyndte jeg at tænke på, hvad jeg vil tage mig til, hvis jeg blev akut dårlig og bare var nødt til at gå til badeværelse…

Når de tog godt dørene åbnes, skyndte Anna ud, og det blev så kom tårerne.

– Det havde været sådan en stor spænding at sidde hjemme inde. Heldigvis havde jeg min makker Jonas, som jeg kunne ringe til, han forsikrede mig om.

"Jeg var bange for at gå amok, og at miste kontrollen…"

Efter hændelsen, for syv år siden, eskalerede Hendes panik.

– Jeg begyndte at blive bange for at få et panikanfald, når jeg var på tog, bus og metro. For hvem ville være i stand til at hjælpe mig, så? Alle bare ville se mærkeligt? Det var, at alt var bare kaos på indersiden? Jeg var i stand til at overbevise mig om, at toget pludselig rykkede den mærkelige, og så kom den panik, at der ville være et stop, så var jeg fanget.

Du troede, at du var syg?

– Nej, jeg var mest bange for, at jeg ville gå amok, og mister kontrollen…

Anna kom til at låne sin fars bil til at tage dem i skole, men efter et stykke tid begyndte det at føles hård.

– Hvad nu, hvis jeg ville komme til at sidde fast i en trafikprop og ikke komme ud!

Den angst, før at blive fanget, bredte sig mere og mere i Hendes liv. At sidde på foredrag, var en smerte i butt og til at skrive eksamen var næsten en umulighed. Middag med venner begyndte også at føle sig kedelig.

– Jeg var kørt fast, kunne ikke smide dem ud, hvis der ville være et angreb…

Blev mere og mere begrænset

Anna, der tidligere var aktiv liv med skole, fritidsjob og uddannelse næsten alle dage i ugen, blev mere og mere begrænset. Og hun kunne næsten ikke gå i skole længere.

– Jeg tænkte meget over hvad det kunne være, fordi det var så svært at gøre en masse ting. Panikångestattackerna bare startede, da jeg mødte min partner og jeg spekulerede på, om det havde at gøre med ham, selvom vores forhold havde det så godt. Nu, jeg ved, at han fik mig til at føle dig sikker, og det betød, at jeg en eller anden måde kunne slippe angst. For det var naturligvis på noget andet, der var meget galt i mit liv.

Anna havde tidligere været i terapi i de runder, men det havde ikke hjulpet.

– Jeg var en off arbejde en uge her og der, og fik et par besøg hos forskellige psykologer inden for amtsrådet. Men jeg havde behov for mere hjælp end det.

Endelig kontaktet Anna en privat psykolog, hvor hun var nødt til at gå så længe, hun havde brug for.

– Jeg indså, at panikångesten begyndt at overtage for meget af mit liv og at jeg ikke kunne løse det selv.

I terapi, Anna indsigt i den måde, hun altid har krævet meget af sig selv, at hun aldrig var i stand til at hvile og sjældent gøre noget bare for sin egen skyld.

Og det betød, at jeg pressede mig selv for hårdt. Psykologen hjalp mig til at se, at panikångesten var ikke i sig selv til roden af problemet, men at det var et symptom på al den stress jeg havde i mig.

"Fri tid var ubrugelig tid"

Da Anna til sidst kunne se, hvorfor hun var så fikseret på at udføre, kunne hun begynde at bryde mønstre.

– Jeg var 13, da mine forældre flyttede væk fra hjemmet. Den lejlighed vi boede i var mögelskadad og mor blev syg af det. Så hun og far flyttede ud til lantstället i Norrtälje i sverige. De troede, at det var bedst, at jeg boede i byen, så jeg ikke er nødt til at skifte skole. De gjorde, hvad de mente var det bedste for mig, men det var måske ikke så vellykket…

Anna, der var i syvende klasse, var nødt til at bo i lejlighed med sin bror og søster.

– Jeg var meget kedeligt udenfor, selvfølgelig var nødt til at have fuldstændig styr. Der var ingen forældre, der sætter grænser, ingen til at rode med, er der ingen, der var der. Jeg følte mig meget alene. Der var ingen eksplicitte tanker, men det føltes som om, at de havde valgt mig væk. Det var ikke så opløftende for selvværd bare.

Når Anna løb og fik den ros, at hun følte sig noget værd.

– Jeg blev frem -, social -, høj-ydelse og booket mig op på, hvor meget af tiden. Kunne ikke selv være hjemme og tage det roligt, når jeg var snorförkyld. Ikke at være i stand til, blev ikke accepteret. Fri tid, når jeg ikke "gør noget" var ubrugelig tid.

"Arbejdet med at trække vejret"

Et afgørende stykke af ændringer har også været at lære at håndtere panikångesten, når det kommer.

– Det er vigtigt at fokusere på åndedrættet, for når et angreb vil stoppe, jeg trækker vejret, og så er kroppen i sig selv, på grund af mangel på ilt. Jeg har arbejdet en masse med yoga og vejrtrækning teknikker til at overvinde dette.

I midten af et angreb, Anna ikke tænke klart, men hun begyndte at prøve at have en dialog med sig selv:

– Hvad er jeg bange for? Jeg spurgte mig selv. "For at blive fanget." "Men hvorfor? Den tog/bus/strøm af biler vil snart begynde at rulle, og så kommer jeg ud. Så hvad er jeg bange for?" "Til at begynde at græde og mister kontrollen." "Men hvad sker der så?" "Folk ser mærkeligt." "Men gør de helt sikkert er det, kan de se efter, at de ønsker at hjælpe mig?"

Anna lærte at se, hvad det var, hun var bange for de virkelig i forskellige situationer, og så var det også til at tænke mottankar.

– Jeg kom til det eksempel, som jeg var faktisk ikke bange for at ikke slippe af sted, når vi havde gæster, men at de måske ikke kan lide maden eller har en nice tid. Når frygten bliver håndgribelige, og de kan løses på en helt anden måde.

"Nu er jeg i hård træning for at lære at ride bussen ved dig selv"

Anna har været i terapi i fem år, og er nu i den afsluttende fase.

– Jeg kører stadig med jævne mellemrum på aktiviteter og andre ting i et højt tempo, men jeg har lært at tolke signaler. Så snart jeg får angst, jeg ved, at jeg har påtaget mig for meget, eller at jeg ikke kan sætte grænser på den rigtige måde. På den måde har jeg lært at leve med angst, og kan endda bruge det som en indikator på, at noget er galt lige nu i mit liv.

Anna har hele tiden været åbne med deres problemer, og hun har for det meste mødt med stor forståelse. Hun føler en stor støtte fra deres forældre.

Er du fri af panikanfald i dag?

– Panikangst, har jeg ikke haft i lang tid nu, men jeg vil nok aldrig være helt gratis. Nu vil jeg gennem en fase, hvor jeg kan få angst for at få panikanfald, men den eneste måde at overvinde det er at udsætte dig selv for den helt rigtige mængde for det, der føles akavet. I øjeblikket er jeg i oplæring til at blive i stand til at ride bussen mig selv uden at blive nervøs, det går for så vidt godt, jeg har med mig en person, der støtter. Men målet er selvfølgelig at være i stand til at gå selv uden problemer.

Af Anna Carsall Foto: Susanne Hallman

Leave your comment